till startsidan

Engelska Wallander!

TT Spektra - 09.01.2009 13:38

Branagh fortsätter som Wallander

Foto: SÖREN ANDERSSON

Den engelska filmserien om Kurt Wallander har blivit en succé. Nu planeras tre nya filmer med Kenneth Branagh i huvudrollen. Ole Søndberg, exekutiv producent, bekräftar att arbetet påbörjats med tre nya filmer.

Den engelska filmserien om Kurt Wallander har blivit en succé.

Nu planeras tre nya filmer med Kenneth Branagh i huvudrollen.

De tre första BBC-filmerna med Kenneth Branagh - "Villospår", "Steget efter" och "Brandvägg" - som spelats in på plats i Sverige har nyligen visats i Storbritannien till applåder från kritikerna.

Nu ska serien visas i USA. Och Kenneth Branagh, som länge varit ett fan av Henning Mankells böcker, bekräftar i USA Today att det blir fler filmer: "We'll do them", säger Branagh.

Ole Søndberg, exekutiv producent på bolaget Yellow Bird som producerar filmserien, bekräftar att arbetet påbörjats med tre nya filmer.

- Vi har börjat skriva på dem och siktar på att börja filma sommaren 2010. Vi har valt ut två av Henning Mankells böcker men är inte helt säkra på den tredje och vill vänta innan vi säger vilka böcker det handlar om.

Några kontrakt är inte påskrivna, men Ole Søndberg säger att projektet har fått så positivt gensvar att han inte är orolig för att det inte skulle bli av.

Det blir i maj i år som de tre filmerna visas i USA, i public service-kanalen PBS.

- Filmerna gjorde jättesuccé i England, och det är alltid bra att få amerikanerna med på tåget. Det kan leda till att Henning Mankells ställning blir ännu starkare i USA, säger Søndberg.

När serien spelades in i somras sade Kenneth Branagh till TT Spektra att han tycker så mycket om Mankells böcker att det var han själv som tog initiativ till en engelsk filmatisering:

- Kurt Wallanders reflekterande, mörka och komplexa natur - det är njutbart att se den utvecklas, att se vem han är. Mankell kommenterar en värld i förändring från det mikrokosmos som är Ystad, sade Branagh

Jag visste inte att Wallander fanns i en engelsk verision också! Surprise!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0